I Råde ligger gården Norum. Kun et litt langt steinkast fra Tomb Landbrukshøgskole finner vi en gård som har vært i familien Norum i generasjoner.

Tar du en tur til denne gården i dag finner vi noen ”hvite kyr” på gummihjul – bobiler.

”Bonde” på gården er Thorleif Norum. Slik har det ikke alltid vært. I dag er det salg av brukte bobiler for private bobileiere som er hoved-geskjeften på gården. Thorleif driver her Norum Bobilgården.

Thorleif er født og oppvokst på gården. Helt siden han gikk i kortbukser har han hjulpet til på gården. Bestefaren og senere faren til Thorleif har i alle år drevet bondegård med dyr og korndrift. De hadde fjøs med griser, høner, kyr, kavler og ikke minst hest.

– Jeg har alltid sett opp til hestene, forteller Thorleif – det var det som var yndlingsdyrene. Han forteller videre at opp igjennom ungdomstiden så harvet han jordene med to hester foran redskapet.

 

Skole og musikk

Utdanning er viktig for alle. Etter endt skolegang i Råde, gikk turen til Handelsskolen i Fredrikstad. Da var det å hjelpe til på gården i ferier og andre ledige stunder.

Odelsgutten som "dyrker" bobiler

Thorleif driver bobilsalg fra sin bondegård

hos tidligere leder Kai Wiese, og lærte mye markedsføring.

Etter jobb i Torvbyen gikk han over til et finansselskap og det var her han kom i kontakt med bobilbransjen. Han hadde kontakt med de største importørene for bobiler i Norge. Han fartet rundt til forhandlere, på bobilmesser osv. Dette vakte stor interesse, så derfor ble det bobilselger som ble hans neste bane. Thorleif setter veldig stor pris på tiden hos Rune Lysaker i Mysen Caravan. Der lærte han å bli nøyaktig og at man skulle dokumentere det meste han gjorde. Dette benytter han fortsatt i dagens bedrift.

Etter jobb i Indre Østfold gikk turen videre til Stamsaas Fritid i Sarpsborg. – Jeg er heldig og har fått jobbet med de aller beste merkene som selges i Norge i dag, forteller han stolt.

 

Kremmerblod

– Som bobilselger må man sette seg inn i hvordan bilene fungerer. - Jeg skal selge dem videre og derfor klarer jeg å fortelle kundene det viktigste om bilene han i dag han selger. Ved siden av å være bobilselger ble det stadig mer og mer gårdsdrift. Det var det som fikk han på den ideen om å selge bobiler for private personer på sin egen gård. Dette har tatt helt av og gjennom et år ruller omtrent 100 bobiler forbi fjøset og ut av tunet på gården. – Det er nok litt kremmerblod i kroppen min kan han bekrefte. Tidligere slekter har vært reisende selgere og der har jeg nok arvet litt, kan han fortelle, mens han tar seg av en ny kunde. Vi følger etter og kunden får nøklene for å prøve en bobil. Kunden kommer tilbake fornøyd og lurer på om han skal kjøpe den bilen, men er litt tvilende. Thorleif er da ikke snauere enn at han gir noen andre nøkler til kunden, og ber ham prøve en annen bil som er både større og dyrere. Hvordan det gikk – ja det ble det ikke spurt om. Men det skulle ikke forundre meg at kunden er bobileier i dag.

 

Dyrehold

Gården er ikke helt uten dyr. Da vi ankom bobilgården ble vi behørig ønsket velkommen av flere sauer med små vakre lam. Det var som om de sa ”Velkommen til

Mange gutters drøm var også å spille i band, og det gjorde også odelsgutten på Norum gård. Han trakterte keyboard og sang. Dette holdt han på med i mange år helt fra han var 17-18 år. Bandet reiste rundt i hele landet og var ganske populære. De var band for flere kjente artister og vi kan f.eks. nevne Stein Ingebretsen og Lillian Askeland. Han forteller at på denne måten ble han kjent i store deler av landet, noe han har store fordeler av i dag. Greit å vite hvor kundene kommer fra – ja de kommer faktisk fra hele landet.

Å arbeide på gården var ikke nok for Thorleif. Han ville mye mer og har hatt en rekke andre jobber. Det hele startet med at han ble annonsekonsulent i Fredriksstad Blad, men musikken ga han aldri opp. I 1995 tok han med seg sangen over dammen til USA og spilte inn en CD. At gutten hadde fin sangstemme fikk vi bekreftet når vi hørte han synge sine Country-sanger.

 

Media og bobiler

Etter hjemkomsten hadde TV-Østfold sett dagens lys og der jobbet han et 3-4 år før han ble senterleder i Torvbyen, et stort varemagasin midt i Fredrikstad. Omsetningen for senteret var på 700-800 millioner kroner. Her gikk han i en god skole

gårds” til oss. Og selvfølgelig måtte vi hilse på dem. Thorleif forteller at det dattera hans, Jamie Norum-Olsen, som nå er odelsjente, og som styrer gårdsdriften, ved siden av en jobb for vanskeligstilte barn. – Vi forventer 20 lam i år, skryter Thorleif. I tillegg er det noe kaniner og noen minigriser. Derfor er det litt dyr på gården. Ut i fra samtalene kan vi forstå at Thorleif savner hestene, hvordan han trente travhestene på jordet, og hvordan han fulgte dem rundt på stevner. – Men jeg får nøye meg med andre hester nå – det er mer nok å gjøre med dem.

 – Dette er ikke en 8-16 jobb, sukker han mens han titter på klokka. Jordene leies forøvrig ut til en annen bonde, som passer på at det vokser og gror på dem.

 

God hjelp

I begynnelsen drev jeg hele butikken alene, forteller ham, men nå har han ansatt svigersønnen og en ”alt muligmann” som også tar seg av regnskapet, salg og dataløsningene.

Det er av og til opp til 40-50 bobiler på tunet til Norum Gård. Derfor er det mye jobb for svigersønnen, Ole-Fredrik Norum-Olsen, som i tillegg til å hjelpe til med salget også har ansvaret for at bobilene er rene og pene når kundene kommer for å se på dem. Dette er en viktig jobb, for førsteinntrykket er viktig når en kunde skal satse flere 100.000 kroner på en kjøredoning.

 

Filosofering

At det krever sitt å drive et firma på landet betviles ikke når vi ser alt hva Thorleif må gjøre mens vi intervjuer ham. Men av og til er det deilig å stå opp, kle på seg og ta med seg frokosten ut på verandaen og se ned på bobilgården. Sitte der helt alene, la tankene svirre høre fuglesangen og brekingen i fra sauen i det fjerne. – Tenk så deilig jeg har det, skulle gjerne hatt mer tid til dette. – Men jobben er herlig også – tenk og selge fantastiske bobiler til fornøyde kunder. – Noen kommer igjen og bytter inn den bilen de kjøpet for et par år siden – og legge merke til at prisen de får er omtrent det samme som de ga for den tidligere. Gode tilbakemeldinger er også veldig hyggelig å få.

 

Hobby

I og med at han har hjelp av svigersønnen og regnskapet blir tatt gått hånd om av Bjørnar Dyrud Olsen, får Thorleif tid til å dyrke sin hobby, nemlig politikken. Han sitter i kommunestyre i Råde og er en ivrig debattant i kommunen. Forleden var han også på landsmøtet for sitt parti og hilste på Erna, kunne han fortelle.

Thorleif Norum er også stolt av familien sin. Han forsøker å få tid til å se på barnebarna når de er på fotballen, og Norum Bobilgården er sponsor for de røde og blå i Råde IL.

 

Tekst og foto:

Tore Steinar Pettersen

Tesalaveien 65, 1640 Råde

Norum Bobilgården AS

WEB-design

-  Tlf. 458 33 300